Home Entertainment Μεσαιωνική Τάφρος της πόλης της Ρόδου

Μεσαιωνική Τάφρος της πόλης της Ρόδου

by admin

«Kάθε πολιτισμός άφησε τη δική του αστική κληρονομιά και συνέβαλε στο να καθοριστεί το πλαίσιο όπου οι άνθρωποι συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να ζουν ανάμεσα στους καταναγκασμούς του παρελθόντος, ενώ οι συνθήκες που καθόρισαν τη δημιουργία αυτού του παρελθόντος έπαψαν να ισχύουν».

Στο πέρασμα των αιώνων, το νησί της Ρόδου προσέλκυσε αναρίθμητους κατακτητές και αποτέλεσε το πεδίο μάχης για ορισμένες από τις σημαντικότερες συγκρούσεις της παγκόσμιας ιστορίας.
Μπροστά σε αυτά τα τείχη, ηττήθηκε ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής με 100.000 άντρες από μια χούφτα Ιππότες που αγωνίστηκαν σθεναρά μαζί με Έλληνες, Εβραίους και άλλους κατοίκους της οχυρωμένης πόλης. Η πολιορκία αυτή της Ρόδου έμελλε να γίνει γνωστή στους συγχρόνους της ως η «Ιλιάδα της εποχής της», με τους υπερασπιστές της πόλης να περνάνε στην ιστορία ως ζωντανοί θρύλοι.

Αυτή η περιήγηση είναι η ιδανική επιλογή που θέλουν να «καταδυθούν» στις επικές μεσαιωνικές ιστορίες των υπερασπιστών της πόλης. Στη σκιά των επιβλητικών οχυρώσεων, θαυμάζουμε από κοντά αυτό το επίτευγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής που χάρισε στην πόλη της Ρόδου τη φήμη ενός απόρθητου φρουρίου.

Ένας μύθος λέει:
Μια παρέα τριών παιδιών έκανε βόλτα για εξερεύνηση στην Τάφρο της παλιάς πόλης. Μια περιοχή γεμάτη απόκρυφες σπηλιές στοές, ερείπια. Έτσι εισήλθαν σε κάποιες στοές που τους οδήγησαν σε μια ερειπωμένη εκκλησιά και απέναντι της είχε έναν θρόνο. Ένα παιδί ήθελε να βγει φωτογραφία καθισμένο πάνω στο θρόνο και μόλις κάθισε κοκάλωσε σαν άγαλμα. Δε μπορούσε να κουνηθεί αλλά ούτε και να μιλήσει. Τα υπόλοιπα παιδιά έντρομα φώναξαν τους γονείς τους και έκαναν εξορκισμό με παπά.! Το παιδί συνήλθε, ζει ακόμα, καλά στην υγεία του και ο παπάς ήταν ο παπάς που διέμενε στην παλιά πόλη.

Βέβαια να τονίσουμε ότι οι παραπάνω ιστορίες δεν είναι τίποτε άλλο από αστικοί θρύλοι, που κάποιοι ίσως έχουν παραποιηθεί από την ανθρώπινη φαντασία, ίσως στηρίζονται και σε πραγματικά γεγονότα. Έχουν επιβιώσει στο πέρασμα του χρόνου με την ακουστική παράδοση και αν το πιστέψει κανείς ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο και τα προσωπικά του βιώματα!